Suudu Peeral: het terrein voor alle dorpsverenigingen

door | mrt 21, 2012

Suudu Peeral is een terrein voor alle verenigingen van het dorp: BaPai, de vrouwenvereniging van de ‘Périmètres Maraîchers = tuinen  en boomgaard: sponsor Fodesa Fonds d’aide au développement du Sahel ), Daande Dooji , de mannenvereniging, De ‘Périmètres irrigués’ (45 hectaren rijstvelden : sponsor Wereldbank), CGS, de school, de middelbare scholieren en onze stichting.

Het terrein voor alle dorpelingen waar iedereen kan ervaring en kennis delen:  Ndokkkondiral Hakkillaadji

Twee afdakjes, de latrines en het lemen huisje voor de stichting en opslag educatieve materiaal waren klaar in februari 2012. In december 2011 is een put gegraven op de ‘cour’. Veel dorpelingen kwamen een kijkje nemen en soms helpen.

Tijdens de vergadering in december 2009 werd ertoe besloten en berekend hoeveel takken, balken en lemen bakstenen nodig waren voor de afdakjes en het huisje. De stichting heeft het materiaal betaald.

Abdou Kasse, Voorzitter van de coopérative agro-pastorale LEKEL en Amadou Diallo Voorzitter van de CGS (Comité de Gestion Scolaire) hebben de werkzaamheden gecoördineerd en gezorgd dat alles klaar is voor het regenseizoen 2012. Bedankt iedereen! Fantastisch!

Wij hadden het volledige bedrag in januari op de rekening om een grotere zaal te bouwen op het terrein. Het bouwen is begonnen in februari 2012. Daarin zullen diverse activiteiten plaatsvinden, zoals activiteiten rond de boeken, ontmoetingsplek voor de vrouwen en voor de mannen,  alfabetisering…

De diverse groepen vergaderen onder de afdakjes al sinds december 2011. Zij kunnen zelf activiteiten starten.

De kinderen hebben ook kunnen spelen en lezen op het terrein. In januari, hebben 100 kinderen per dag deelgenomen aan de activiteiten begeleid door Elisabeth, de eerste vrijwilligster en Françoise.

Nog een droom van ons en de dorpelingen:  zonnepanelen om deze ruimte en de binnenplaats ook in de avonduren te kunnen gebruiken. Om 18 uur is het immers donker in Mali!

Slotwoord: het gaat de goede kant op! Wij vertrouwen onze partners. Langzaam maar zeker ontwikkelt het dorp zich. De Ramadan begint op 20 juli 2012. Dat zal zwaar zijn tijdens het regenseizoen, de drukste tijd om te werken op het veld. We willen hierbij onze solidariteit uitdrukken.  Laten we hopen dat het voldoende zal regenen.