Positieve ontwikkelingen in het dorp Januari 2013

door | feb 13, 2013

Bedankt voor uw steun aan Sareseyni!

Dankzij uw hulp zal een afdak met duurzame golf-platen en solide pilaren van cement op de binnenplaats van Suudu Peeral gebouwd worden. Daar kunnen de kinderen spelen of lezen en kunnen de volwassenen van alle dorpsverenigingen vergaderen. Ik ontvang wekelijkse telefoontjes en e-mail correspondentie. Er komen veel goed nieuws uit het dorp en de media vertellen in de hele wereld  wat in Mali gebeurt sinds de Franse interventie. De positieve ontwikkelingen in het dorp wil ik graag op een rijtje zetten:

  • De activiteiten in de leeszaal zijn druk bezocht: tussen 800 en 1000 kinderen per maand. Gueladio is er 20 uren per week, de 2 onderwijzers Sekou en Moktar komen een keer per week met hun eigen leerlingen, de 2 dorpelingen Bagnon en Dicore ook:  zij vangen de kinderen op die niet naar school gaan en vertellen verhalen in de lokale taal.
  • De tweede rijstoogst van de  rijstvelden van 45 ha is geweldig geweest (Project Wereld Bank).
  • 30 vrouwen verkopen het groenten overschot van de tuinen in Mopti (Project Fodesa: fonds d’aide au Sahel). Dankzij de opbrengst (groenten) van deze tuinen wordt de dagelijkse kost van de families in het dorp diverser.
  • De Aga Khan foundation subsidieert het bouwen van een eenvoudig gezondheidscentrum en de training tot lokale vroedvrouw. Oumou Diallo, ex-scholiere in Saraseyni, volgt deze training en loopt nu een stage in Bandiagara. In maart zou zij gaan werken.
  • De PAM (Programme Alimentation Mondiale) heeft 100 zakken erwten, mais en keukengerei geschonken om elke dag twee maaltijden te verzorgen voor de scholieren. De moeders gaan per toerbeurt koken.
  • De overheid heeft via UNICEF muskietennetten uitgedeeld in de dorpen in de Sahel: goed voor Sareseyni waar de malaria nog steeds slachtoffers maakt.
  • Sinds de installatie van de zonnepanelen in oktober is Suudu Peeral de plek waar de dorpelingen in de avonduren naar het journaal komen kijken (Sekou heeft een TV). Hij  heeft 2 keer de ‘salubrité’ (het schoonmaken/onderhoud) van de cour.

Ondanks de ontwikkeling in Mali is er steeds sprake van een onzekere situatie in het land, desondanks gaat het dorp er op vooruit. Laten wij hopen dat het goed zal aflopen en dat vrede en harmonie terugkeren in het hele land. Ik blijf hopen dat ik in veiliger tijden weer Mali kan bezoeken: alleen en/of met vrijwilligers.

Françoise Haeck

uptodate juni 2013: afdak zal begin juli klaar moeten zijn.