Oproep vrijwillers voor December 2012

door | aug 12, 2011

Heb je talent om activiteiten rond boeken te begeleiden? Heb jij zin in een ervaring met kinderen in een Peul dorp?

Wat kun je doen?

Verhalen voorlezen, individuele lectuur organiseren, spelletjes, sportieve activiteiten, boetseren, creativiteit stimuleren (tekenen, rollenspellen, poppentheater),  Alle initiatieven zijn mogelijk. De middelen zijn beperkt. Wij hebben kleurpotloden en spelletjes zoals domino’s. Dit kan alleen na schooltijd (2 uur maximaal per dag)  en woensdag middag. Tijdens het week einde willen de middelbare scholieren graag Engelse conversatie en steun aan de Franse taal. De kinderen zijn leergierig en willen graag mee doen.

Waar?

In het dorp Sareseni 1500 inwoners, Peul (veehouders), Rimahibe (boeren) en Bozo (vissers). Het dorp is gesitueerd tegenover Mopti. Het duurt ongeveer een uur met een ‘pinasse’ boot met motor te varen . Het hangt van het waterniveau van de Niger. Een ‘pinasse’ vaart elke dag van Mopti naar Sareseni rond 16u en van Sareseni naar Mopti rond 10.30u.

Wanneer?

In december 2012

Combineren met Mali verkennen?

Het kan. Verblijf in het dorp kan met eigen verkenning van het land gecombineerd worden: lopen in het Dogongebied, Djenne, Ségou, Mopti bezoeken. Françoise kan eventueel advies geven en netwerk inschakelen.

Wat kost dat?

De stichting heeft geen begroting. Vrijwilligers betalen alles zelf : de reis (€ 800 met Royal Air Maroc), het lokale vervoer, het eten en de accommodatie. Reken op een bedrag van € 500 om een week lowbudget rond te reizen, meer als jij luxe wilt hebben.

Onthaasten in het dorp

Het leven is daar sober: geen TV, geen winkels. Het is mogelijk om te kamperen in een ‘cour’.  De stichting heeft 2 tenten en 2 tenten-muskietnetten. Buiten slapen is prachtig: jij ziet de sterren. Jij valt in slap en wordt wakker met het geluid van de kudde en het reciteren van de Talibe: de leerlingen van de Koran scholen. De autoriteiten hebben een terrein bestemd voor de activiteiten rondom boeken en ontwikkeling. Zij hebben ook een huisje voor de stichting gebouwd waar het lekker koel is voor de siësta. Er is geen stromende water, wel een put op loopafstand en een plek om je te wassen met een emmer water. Waarschijnlijk hebben wij electriciteit op het terrein met zonnepanellen in november 2012. In de avonduren is het ook leuk om te gaan wandelen en thee drinken bij een van de ‘animateurs’. Dit is echter een unieke kans om het leven in een Saheldorp mee te maken.

Batterijen laden?

Figuurlijk en letterlijk. Naar Mopti met de boot een keer per week: naar de cybercafe gaan om jou mail te checken, groenten en blikken tonijn kopen, een bier drinken … Na een aantal nachten in het dorp is het ook leuk om een nacht in Mopti te slapen, een echte douche nemen, ‘brochettes de capitaine’ eten …

Hebt u interesse, neem dan contact op met Françoise Haeck.