Nieuws december 2014

door | dec 11, 2014

De maand december is druk voor ons allemaal. Voor mij is het vooral de ‘dank maand’ en de balans van een jaar met Mali. Merci aan iedereen die de stichting een warm hart toe draagt. Ik wens jullie een goed en gezond 2015.

Nieuws uit Mali
In de Nieuwsbrief 16 in april 2014 heb ik over mijn verblijf in Mali in januari en februari 2014 verteld. Ik heb mij verheugd over de vitaliteit in het dorp en de activiteiten op het dorpsterrein ‘Suudu Peeral’: jeugd en volwassenen zijn op weg naar ontwikkeling. Het minpunt is natuurlijk: minder kinderen op school vanwege de groeiende armoede. 172 kinderen de eerste dag 1 oktober.

De nieuwe put heeft een ‘eau limpide’: helder water. Het nieuwe afdak is veel gebruikt voor de dorpsvergaderingen. De ‘animateurs’ Moctar en Gueladio doen het prima. Ik krijg elke maand hun verslag met details over de activiteiten op het terrein en het nieuws uit het dorp. 900 kinderen bezoeken de leeszaal maandelijks: scholieren en niet scholieren. Hulde aan Moctar en Gueladio! Een beheer-en bewaak commissie houdt alles in de gaten: de commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de dorpsverenigingen.
Zes mannen en zes vrouwen van het dorp hebben de training gevolgd om alfabetisering te doen in het dorp De trainers waren de vrouw van het dorpshoofd en Khadidja Toure van Action Mopti.
Voor de activiteiten in de avonduren, zijn meer zonnepanelen en tafels voor de leeszaal gewenst. Begin 2014 was ik optimistisch over de onderhandelingen met de MNLA, optimistisch over de veiligheid, optimistisch over plannen om in 2015 met vrijwilligers te gaan.

Helaas is de situatie in Mali niet zo positief. Op 17 november kreeg ik kippenvel na het zien van de video met Serge Lazarevic (Fransman) en Sjaak Rijke (Nederlander), alle twee ontvoerd in november 2011. Het was dezelfde scenario voor de vorige onthoofdingen. Het lijkt nu dat de ellende steeds meer Mali treft: hongersnood na het slechte regenseizoen, slechte oogst, corruptie op alle niveaus, Ebola, banden van Aqmi (Alqaida in de Sahel) met IS, gruwelijke acties van Boko Haram en steeds onrust en onveiligheid in het Noorden.Waarom moet dat weer zo slecht gaan met Mali? En dat ondanks de dappere daden van de MINUSMA, de FAA (Forces Armées Maliennes) en van ‘Barkhane’ (Interventie in de sahel landen tegen de terrorisme)

Mali staat op de 182 plaats (van 187 landen) voor HDI: Human Development Index. HDI is berekend door UNDP (United Nations Development program) en gebaseerd op de gegevens over onderwijs, gezondheid en inkomsten. Nederland staat op 4, Frankrijk op 20

Nieuws uit Nederland
‘Mini Mali tentoonstelling’ op 11 mei in Amsterdam
Wat ik in februari 2014 meegenomen heb: de vissen van de Bozo en de ruiterbronzen waren snel weg (Zie NB 16). De winst was € 800. Bedankt aan de 60 bezoekers die langs kwamen.

Feest 24 augustus 2015 in Amsterdam
In 2005 kwam ik voor de eerste keer in het dorp Sareseyni. In 10 jaar is er veel gebeurd. Dit feest zal de gelegenheid zijn om onze donateurs en sponsoren te bedanken en om informatie te geven over de toekomst. Jullie horen meer later.

Martien de Vries,een groot verlies
Hij is plotseling overleden in augustus 2014. Gecondoleerd Marieke, Jelle en Froukje. Martien was een enorme steun voor de boekhouding. Hij deed de jaarlijkse balans van de stichting. De stichting is nu op zoek naar een nieuwe boekhouder. Zou een gepensioneerde boekhouder tijd hebben om mij te steunen?

Lezingen
Op 15 januari: ‘Le Mali, crisis en gevolgen’ in Nijmegen, 20u, Café Zaal Groenewoud, Groesbeekseweg 227. € 5 voor niet leden van de Alliance Française.Voertaal: Frans.
In januari, ‘Culturele aspecten van Mali’. Presentatie voor een groep van de Soop in Amsterdam.
Ik kan een Mali presentatie geven op school en/of voor een vereniging, Neem contact met mij.

Kermesse Francophone Big Bazar 30 november 2014
Het geld van de kermesse gaat naar goede doelen, naar goedgekeurde projecten. De nieuwe put was het project voor 2014.

Ik wens jullie een goed, gezond, vreedzaam en inspirerend 2015.

Françoise Haeck Voorzitter
Stichting Scholen in Mali

Rekeningnummer Stichting Scholen in Mali
IBAN NL15 INGB 0005 1603 44 BIC INGBNL2A

De Stichting heeft een fiscaal nummer en de ANBI goedkeuring, dus aftrekbaar van de belastingen
Laat mij aub weten als U de informatie over dit project niet meer willen ontvangen. Bedankt.