Blog 4 – Situatie in Mali

door | jan 16, 2019

Jaaroverzicht: meer dan 1000 burgers werden vermoord in 2018 in Centraal Mali,750 scholen blijven dicht.
De boeren (Dogon of Bambara) en de veehouders (Peul) kunnen samen wonen want zij hebben elkaar nodig: een boer geeft zijn koe aan een herder die trekt met de koeien naar de plekken om het vee te laten grazen. Er bestaan echter al lang conflicten tussen deze stammen omdat het beheer van de grond niet duidelijk is. De herders Peul laten hun kuddes grazen op velden die nog niet geoogst zijn. Geen enkele boer kan dat accepteren. De traditionele chefs ‘’coutumiers’’ hebben dat vaak opgelost. Nu niet meer. De jihadisten zorgen dat hun macht gesaboteerd wordt of vermoorden ze. Zij maken gebruik van de conflicten door te intimideren, huizen te verbranden en dorpelingen te vermoorden. Een voorbeeld daarvan: Dozo’s (traditionele Dogon jagers met Kalasjnikovs en niet met hun jachtgeweren!) hebben 37 Peul vermoord en hun huizen verbrand in Bankas area op 1 januari 2019. Deze situatie remt de acties van FAMA (Mali leger) en Barkhane (Franse leger) tegen de Jihadisten. De VN missie MINUSMA (Vredesmissie van Nations Unies pour la Stabilisation au Mali), is geen gevechtmacht.

De verschillende krijgsmachten
• FAMA (Mali leger 13000) heeft trainingen van de EU en van andere landen gekregen. Begroting is 22%.
• Barkhane (Franse militaire interventie 4000)
• G5 Sahel (buurlanden) wacht nu weer op financiering (5000) na aanslag in juni (zie hieronder juni).
• Minusma VN missie (12000) heeft intern de meest slachtoffers te betreuren en is de duurste missie van de VN interventies. Hun mandaat is beperkt tot het stabiliseren.

Januari februari maart 85 aanslagen.
Ik noem er twee:
• De leider Abou Walid al Sahraoui van ISGS (Islamist state Grand Sahara: actief langs de grenzen Mali Burkina Niger) is erin geslaagd te vluchten tijdens een aanval van Barkhane.
• Iyad Ag Ghali leider van de GSIM Groep Steun Islam en Moslims verklaart dat de GSIM de aanslagen in Burkina heeft gepleegd .

April mei
De overheid is niet in staat het grondgebied juridisch vast te leggen om de interetnische conflicten tussen Bambara en Dogon (boeren) en Peul (veehouders) te stoppen. Ambtenaren komen niet graag of helemaal niet in dorpen langs de Niger al lang. Jihadisten groepen profiteren van de chaos om door te gaan met het terroriseren van de lokale bevolking langs de Niger. Dat leidt tot ernstige mensenrechtenschendingen.

Juni
Zelfmoord aanslag op camp G5 Sahel in Sevare door GSIM met een voertuig van de Minusma. Alles is vernield en 150 doden. Pas in september is G5 Sahel in staat om weer tegen de jihadisten op te treden.

Zomer 2018
De verkiezingen zijn goed verlopen, maar met een laag percentage stemmers. Opkomst was een stuk minder dan de vorige verkiezingen. IBK, Ibrahim Boubakar Keita, de voormalige President, won de tweede ronde. Tijdens zijn eerste mandaat van 5j heeft hij goede resultaten bereikt op economisch gebied: In Afrika komt Mali op de derde plaats na Ghana en Nigeria. IBK heeft de opstand met de Toearegs kunnen sussen. Toch zijn de vredesakkoorden en de ontwapening nog niet gerealiseerd en is er steeds onrust in het Noorden.

September oktober
Chaos en aanslagen gaan door. Opvallend zijn de resultaten van een onderzoek over de deelname van Malinezen aan de Jihad. Mannen doen mee om hun familie, de dorpsgemeenschap of hun economische activiteiten, legaal of niet, te beschermen. Een vriend navolgen, geld verdienen of sociale promotie is hun motivatie, dus niet per se een religieuze motivatie om mee te doen met de Jihadisten.

November
Gepland Programma DDR: Désarmement= Ontwapening, Démobilisatie Réintégratie. Ofwel genoemd Doute (twijfel), Desillusie, Désespoir (wanhoop) kan niet uitgevoerd worden. De ex-rebellen stellen hoge eisen met betrekking tot hun integratie als officier binnen de FAMA.

December
Koufa (de Peul leider van de katiba Macina) van de GSIM voerde het woord voor de sociale media met Iyad Al Ghaly op de achtergrond. Het filmpje was te zien op de sociale media. Later werd hij gedood door een aanval van Barkhane en de Fama. In december hebben de Dozo’s (traditionele Dogon jagers) Peul families vermoord en dorpen vernield. De dorpelingen vluchten. Dozo’s hadden ‘’ fusil mitrailleur’’. Zo een moderne wapen kost €300 op de zwarte amrkt in Mopti.