Beleidsplan 2019

door | mei 23, 2019

Zie Nieuwsbrief 20 en blog 4: Situatie in Mali. In Nieuwsbrief 20 is het opheffen van de stichting eind 2020 aangekondigd. Door de recente evenementen zal het eind 2019 gebeuren.

DE STICHTING STEUNT EEN PEUL GEMEENSCHAP IN SARESEYNI: een antwoord op de vraag van de lokale autoriteiten

• Infrastructuur: Gezondheidscentrum, dorpshuiszaal voor alfabetisatielessen in Fulfulde, de lokale taal, tevens leeszaal met 2500 boeken en didactische materiaal, meubilair, afdak voor vergaderingen, 2 putten, latrines op het dorpshuisterrein, omheining dorpsterrein, zonnepanelen, schotel en plat scherm tv, medisch materiaal, zonnepanelen, sterilisator.
• Educatieve activiteiten voor de jeugd. Leerlingen van de Koranscholen en scholieren. De jeugdwerkers kregen een vergoeding van de stichting.

Beleidsplan 2019: Latrines, put en koelkast voor medisch materiaal met zonnepanelen voor het gezondheidscentrum. Latrines zijn al betaald en uitgevoerd. De put is betaald, wordt in mei 2019 gegraven. Te veel investeren in een dorp langs de Niger is sinds 2015 verdacht door de Jihadisten.

De huidige politieke en onveiligheid context is niet gunstig voor stichtingsactiviteiten in Mali en vooral niet in dorpen langs de Niger waar ambtenaren of krijgsmacht afwezig zijn. Gewapende groepen hebben het voor het zeggen sinds 2015. De 250 Nederlanders van de Minusma (vredesmissie VN om veiligheid en stabiliteit van het land te handhaven), komen terug in juni 2019. Zij waren een deel van de 13000 soldaten van de Minusma. De missie van de Minusma is de bescherming van de burgers en humanitaire steun. Vredesmissie hebben geen “licence to kill”.

Onrust en onveiligheid zijn nu groter dan in 2012. Operatie Serval in januari 2013 heeft geleid tot het stoppen van Al Qaida aanslagen. De Toearegaanslagen zijn sinds 2013 minder in het Noorden. Ondanks de vredesakkoorden in 2015 zijn de conflicten in het Noorden nog niet opgelost. Onrust heerst niet alleen in het Noorden sinds 2015 maar verspreidt zich naar Midden en Zuid van Mali. De Jihadisten gevlucht uit Syrië en Irak vinden in de Sahel een ideaal gebied voor een mislukt kalifaat in Midden-Oost.

Escalatie sinds 2015 in Mopti regio Midden Mali

In 2015 verschijnt de FLM (Front de Libération du Macina), een gewapende groep van de Peul stam. Zij werken samen met AQMI (Al Qaida in Maghreb Islam) om aanslagen uit te voeren. Hun leider Koufa Amadou, iman van Mopti, kondigt aan dat alle blanken zullen verdwijnen uit Mali. In 2016 vindt de fusie van 4 jihadisten groepenplaats. Dat is de GSIM (Steun groep voor Islam en Moslims) onder leiding van Yiad Al Ghali, die de charia uitvoerde in Timboektoe in 2012. In 2017, zorgt een nieuwe groep ISGS (Islamic State Great Sahara) voor veel aanslagen in de Mopti regio, vlakbij het dorp Sareseyni (een uur varen van deze stad). In 2018 gebeuren er nog meer conflicten tussen boerenstammen (Dogons) en veehoudersstam (Peuls). Op 23 maart 2109, is een heel dorp verwoest en 160 burgers vermoord.

De school in Sareseyni is gesloten in oktober 2016. 820 scholen in Midden Mali zijn gesloten in maart 2019 omdat alleen het onderwijs van de Koranscholen is toegestaan door de Jihadisten. 250 000 kinderen kunnen niet naar school in dit gebied. Alles wat uit het westen komt is verboden. Sinds april 2019 zijn de jeugdactiviteiten verboden in het dorp. Het is “tegen de moslim wet” zeggen de Jihadisten.